YRITYSINFO

Tilinpäätöksen pikalukutaito - Tase
Tase kuvaa yrityksen taloudellista asemaa tilinpäätöshetkellä eli tilikauden viimeisenä päivänä. Tase jaetaan kahteen puoliskoon, joista vastaavaa-puoli ilmaisee yrityksen varat, jotka tilinpäätöspäivänä ovat yrityksen hallussa ja joilla katsotaan olevan taloudellista hyväksikäyttöarvoa. Taseen vastattavaa puolen erät ilmaisevat yrityksen vastuita ja velkoja, jotka yrityksellä on voimassa tilinpäätöspäivänä.

Tilinpäätöksen pikalukutaito - Tuloslaskelma
Tilinpäätöksestä saatavaa informaatiota käytetään hyväksi monissa päätöksentekotilanteissa. Tuloslaskelma kuvaa yrityksen taloudellista asemaa tilikauden aikana. 

Nomen nescio
Yrityksen perustamisilmoitukseen tarvitaan muutama nimivaihtoehto, joten kannattaa kehitellä muutama varanimi siltä varalta, ettet saakaan rekisteröityä ensimmäistä vaihtoehtoasi. 

Huomioi nämä kannattavuus aja rahoituslaskelmassa
- Miksi kannattavuuslaskelmassa lähdetään nollatuloksesta?
- Miksi nollatulos?
- Kannattavuus ei ole sama asia kuin tulo
- Kate ei ole sama asia kuin tulo

Liiketoimintasuunnitelma - osa 5, Kannattavuus
Kannattavuuslaskelma ei ole pelkästään aloittavien yritysten työkalu, sitä kannattaa aina aika ajoin hyödyntää myyntitavoitteen hahmottamiseen pidempäänkin toimineessa yrityksessä. 

Liiketoimintasuunnitelma - osa 4, Rahoituslaskelma
Rahan tarve riippuu täysin alasta, paikasta ja volyymistä. Alkuun on hyvä laittaa ylös kaikki perustamismenoista lähtien aina investointeihin ja käyttöpääomaan asti. Tällä pyritään siihen, ettei tulisi mitään suurempia yllätyksiä tai rahallisia ongelmia.

Liiketoimintasuunnitelma - osa 3, Markkinat ja visiot
Ei ehkä kannata aivan hulluksi heittäytyä ja kirjata yritykseni visioksi saada kaikki Suomen yritykset asiakkaaksi. Vision tulee olla tavoitettavissa. Sen tulee olla jokapäiväinen tila, joka tekee toiminnasta jatkuvaa ja kannattavaa.

Liiketoimintasuunnitelma - osa 2, Riskit
Pienyrittäjillä liikeriski on suurin riski. Liiketoiminnan jatkumisen ja kannattavuuden haasteet tuovat kiihkeimmät sydämentykytykset. Näistä voi kuitenkin selvitä hyvällä suunnitelmalla ja järjestelmällisellä toiminnalla.

Yritystoiminnan aloittamissuunnitelma
Tässä päällimmäiset syyt, miksi joka maanantai innostun oman yrityksen perustamisesta. Jostain ihmeellisestä syystä se tunne helpottaa vasta perjantai-iltana.

Liiketoimintasuunnitelma
Perustietojen eli yhtiömuodon valinnan, sijainnin, nimen ja aukioloaikojen jälkeen siirrytään varsinaiseen liikeideaan.

Vapaamuotoisempia pohdintoja yrityksen perustamisesta


Yritys kaikilla mausteilla
Yritystoiminnan aloittamisen suurimpia riskejä on epärealistiset tuotto-odotukset ja toisaalta liian pessimistinen näkemys tulevaisuudesta.

Osakkeilla vai ilman - osa 2
Osakeyhtiöllä kaikkea tuloa ei tarvitsisi tulouttaa itselle, jolloin vero voitosta olisi maksimissaan yhteisöveron verran. 

Osakkeilla vai ilman
Yksityinen ammatinharjoittaja tarkoittaa ammattiaan harjoittavaa yksityistä henkilöä eli esim. muuraria, puuseppää yms. Toisin sanoen toiminta perustuu yrittäjän henkilökohtaiseen ammattitaitoon. Liikkeenharjoittajan toiminnan määrittää kiinteä toimipiste esimerkiksi kampaajan toimipiste tai ompelijan ompelimo.

Yksin vai yhdessä

Yrityksen perustaminen kaverin kanssa kuulostaa aluksi kivalta, mutta todellisuus voi tehdä ikävää jälkeä.  

Miten alku sai jatkoa
Miten sen aloittaisi? Ensinnäkin pitäisi päättää yhtiömuoto ja yrityksen nimi.

Mistä kaikki alkoi...
Olen saanut kaupallisen koulutuksen ja koulutan itseäni jatkuvasti. Joskus hitaammalla, joskus nopeammalla sykkeellä. Olin jo jonkin aikaa ”harrastuksena” tehnyt muutamalle tutulle kirjanpitoa, joten tilitoimiston perustaminen oli käväissyt mielessäni.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Toinen työnhakuviikko