Liiketoimintasuunnitelma - osa 4, Rahoituslaskelma

Rahoituslaskelma pitää sisällään rahan tarpeen ja rahan lähteen eli kuinka paljon rahaa tarvitaan toiminnan käynnistämiseen ja mistä sitä rahaa suunniteltiin saatavan. 

Rahan lähteiksi kirjataan oma pääoma ja mahdolliset otettavat lainat. Näin alkuvaiheessa ei oikein voi listata asiakkailta saatavaa tuloa, koska kaikki liiketoiminnasta saatava tulo on vielä epävarmaa. Kun yritys on ollut toiminnassa jo hyvän aikaa, voidaan myöhempiin toimintasuunnitelmiin ja tulevaisuuden visioihin merkitä minälaista tuottoa odotetaan. Osakeyhtiön tapauksessa, perustamiseen tarvittava 2500 euroa on yksi merkittävin rahan lähde. Se on korotonta ja täysin yrityksen käytettävissä. Sitä ei myöskään tarvitse maksaa yrittäjälle takaisin, mikä on hyvä yrityksen kannalta, mutta ei välttämättä ilahduta osakasta. Elinkeinonharjoittajalta ei edellytetä alkupääomaa, joten liikkeelle lähtöön on kaivettava kuvetta omasta pussista tai haettava lainaa. 

Ulkopuolista lainaa otettaessa kannattaa vertailla korkoja ja takaisinmaksuvaatimuksia. Äärimmäisen harva yritys lähtee raketin lailla nousuun ensimmäisten kuukausiensa aikana, jolloin kallista lainaa on ikävä maksaa, jos tuloa ei tulekaan odotetun laisesti. Pankeilla on omat lainaohjelmansa aloittaville yrityksille, naisten on mahdollista saada lainaa Naisyrittäjyyskeskuksesta ja Finnvera myöntää pienlainoja sekä pientakauksia. Lisäksi on kaikenkirjava tukien viidakko, johon kannattaa toki tutustua; on investointitukea, käynnistystukea ja pk-yrityksen kehittämistukea. Eikä unohdeta starttirahaa. Starttirahaa ei kuitenkaan voi pitää selviönä. Pikkulinnut ovat lirkuttaneet, että starttirahaa on saanut muuan hieroja, joka meni hieroskelemaan toisen hierojan yritykseen vailla minkäänlaisia riskejä tai kuluja. Starttirahaa ei kuitenkaan ole saanut uutta innovatiivista tuotetta kehittänyt ja sittemmin itseään täysin elättänyt media-alan nuori. Starttirahahan myöntämisen päällimmäisenä kriteerinä on aloittavan yrittäjän aiempi työttömyys. 

Rahan tarve riippuu täysin alasta, paikasta ja volyymistä. Alkuun on hyvä laittaa ylös kaikki perustamismenoista lähtien aina investointeihin ja käyttöpääomaan asti. Tällä pyritään siihen, ettei tulisi mitään suurempia yllätyksiä tai rahallisia ongelmia. 




Tässä esimerkki (kahvilan) rahoituslaskelmasta.


RAHAN TARVE


INVESTOINNIT


Aineettomat hyödykkeet Perustamismenot
300
Koneet ja kalusto Tuotantovälineet / ATK
5000

Kalusteet
4300

Asennukset
200
Liikeirtaimisto Toimistotarvikkeet
300

Muut
300
KÄYTTÖPÄÄOMA (1kk) Mainonta / esitteet
3000

Vuokra (sis. takuuvuokra)
3800

Palkat (työntekijät + yrittäjä)
5200
VAIHTO- JA RAHOITUSOMAISUUS Alkuvarasto
2000

Kassa
1000
RAHAN TARVE YHTEENSÄ

25400






RAHAN LÄHTEET


OMA PÄÄOMA Osakepääoma
8000
VIERAS PÄÄOMA Osakaslaina
2000

Pankkilaina (5v, 6%)
10000

Naisyrittäjälaina
5400
RAHAN LÄHTEET YHTEENSÄ

25400

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Kolmas työnhakuviikko