Liiketoimintasuunnitelma

Olen viimeksi tehnyt liiketoimintasuunnitelman reilu viisi vuotta sitten, eräässä oppilaitoksessa. Tietoni voivat näin ollen olla vanhoja, mutta perusperiaatteet ovat tuskin muuttuneet. Sain muuten täydet pisteet tekemästäni liiketoimintasuunnitelmasta. Ohjaaja ei tosin pitänyt liikeideasta, mutta vanhat puunsilmät eivät koskaan ole olleet kohderyhmääni.

Koulussa tekemässä liiketoimintasuunnitelmassa olen valinnut elinkeinonharjoittamisen sijaan yhtiömuodoksi osakeyhtiön. Päällimmäisenä syynä tähän on ollut ”yhtiömuotona osakeyhtiö sopii silloin, kun toiminta on riskialtista (tai monimuotoista)”. Tuleva yritystoiminta ei ole erityisemmin riskialtista (palataan tähän myöhemmin), mutta monimuotoista kylläkin.

Perustietojen eli yhtiömuodon valinnan, sijainnin, nimen ja aukioloaikojen jälkeen siirrytään varsinaiseen liikeideaan. Nyt liikeidea menisi näin; Liikeideana on perustaa taloushallinnon palveluja tarjoava yritys. 
Kohderyhmä, asiakkaat: aloittavat ja pienet yritykset (vielä toistaiseksi pienet). 
Tuotteet: taloushallinnon raportointi, luotettavan ja asianmukaisen tilinpäätöstiedon luominen. 
Yrityskuva: yrityskuvaksi pyritään luomaan välitön ja helposti lähestyttävä sekä asiantunteva yritys. Pyrkimyksenä on yrittäjän auttaminen kaikissa yritystoimintaan ja kannattavuuteen liittyvissä kysymyksissä.
Tapa toimia: asiakkaille toimitetaan säännöllisesti raportteja toiminnan kehittymisestä. Asiakkaisiin pidetään säännöllisesti yhteyttä ja tiedotetaan mm. verotuksessa ja yritystoiminnan säännöksissä tapahtuvia muutoksia. 

Seuraavana vuorossa on toimintapolitiikka. Tämän kategorian alle tulevat tuotevalikoimaa, hinnoittelua, ostoja ja mahdollista henkilöstöä käsittelevä asiat. Varsinainen tuote tilitoimistossa taitaa olla kirjanpito- ja tilinpäätösmateriaalin tuottaminen. Tämä olkoon päätuote. Sivutuotteena on sitten kaikki muu raportointi, minkä asiakas saattaa kokea extrana, mutta on oleellinen osa palvelevan tilitoimiston tuotetta. Hinnoittelu tapahtuu kuitti- ja tilinpäätöskohtaisesti. Alalle tyypilliset kuukausimaksut vielä askarruttavat, mutta palaan tähän kannattavuuslaskelmassa. Ostot eivät varsinaisesti liity tilitoimistoon. Toki toimistotarvikkeita, laitteita ja ohjelmistoja tarvitaan. Tässä toimii periaate: katsotaan ensin halvin ja sitten kannattavin. Halvin ei välttämättä ole kannattavin (tai kestävin), mutta turha aloittaa kalleimmasta tuotteesta. Tämäkin on osa kannattavuuslaskelmaa, joten palataan asiaan myöhemmin. Koska yrityksellä ei ole myymälää, jonne asiakkaat tupsahtavat milloin sattuu, ei tarvita työvuorolistoja eikä tuuraajia. Toiminta on ainakin näin alkuun hyvin pientä, joten ajattelin työllistää vain itseni.

Kun peruspuitteet on saatu kirjattua on hyvä maalailla vähän piruja seinille. Pohditaan markkinatilannetta, visioidaan tulevaisuutta ja kirjataan ylös riskejä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Toinen työnhakuviikko

Mitä mukaan työhaastatteluun?