Yritys kaikilla mausteilla

Yritystoiminnan aloittamisen suurimpia riskejä on epärealistiset tuotto-odotukset ja toisaalta liian pessimistinen näkemys tulevaisuudesta. Ensimmäisessä katsantokannassa tavoitteet asetetaan liian korkealle; tavoiteltu tuotto on mahdoton saavuttaa. Suunnitellut kulut ovat aivan liian suuria saatuun tuloon nähden. Toiminta loppuu nopeasti tappiollisena. Jälkimmäisessä, yrittäjä ei edes aloita toimintaansa, koska jossittelu ja itsensä pelottelu estävät perustamisilmoituksen tekemisen. 

Kaikissa yritystoimintaa käsittelevissä kursseissa, istunnoissa, luennoissa ym. käsitellään SWOT-analyysia, tavalla tai toisella. Se on ihan hyvä ajatusten herättäjä, mutta pystyykö sitä todella arvioimaan yrityksensä kaikkia mahdollisia uhkia tai mahdollisuuksia. Yrityksen uhkana ovat 
- toiset yritykset (asiakas voi aina viedä rahansa muualle), 
- valtio ja virkavalta (huonoine yrityksiä koskevine päätöksineen), 
- tyytymätön asiakas (joka urputtaa muille potentiaalisille asiakkaille) ja 
- moni, moni muu asia. 

Periaatteessa kaikki muutokset ja ennalta arvaamattomat tapahtumat ovat uhkia, mutta myös mahdollisuuksia. Asiathan voivat mennä myös hyvin. Jotta en maalaisi piruja seinille ja keräisi yritykseni alkutaipaleen taivaalle liian paljon myrskypilviä, yritän pitää mieleni positiivisena. Kaikkiin uhkiin ei kuitenkaan pysty varautumaan. Elämä on yllätyksiä täynnä, joten turha stressaaminen on vain ajanhukkaa. 

Toimintaa aloitettaessa on kuitenkin syytä miettiä minkälaista tuloa ensimmäiseltä vuodelta odotetaan. Aloitusvuosille yleensä kertyy paljon hankintoja, joten tuleviin kuluihin on hyvä varautua. Tuloarviota tarvitaan myös arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautumiseen. Rajana on 8500 euron liikevaihto eli myynti 12 kuukauden mittaisen tilikauden aikana.   

Kun SWOT tuntuu niin kovin keskiaikaiselta, voisin tehdä liiketoimintasuunnitelman. Kirjoitetaan ylös suunnitelma yritystoiminnasta, asiakkaiden hankkimisesta, markkinoinnista, kuluista ja menoista. Varmistan sen, ettei mikään oleellinen pääse unohtumaan. Samalla voisin listata mitä asioita tulisi tehdä ja missä järjestyksessä. Eiköhän se ajatus siitä kirkastu.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Viides työnhakuviikko

Mitä mukaan työhaastatteluun?