Osakkeilla vai ilman - osa 2

Tekemäni plus ja miinus -listan jälkeen aloin kallistua yrittämiseen yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Painavimpana listassa tuntui olevan vaadittava 2500 euron alkupääoma. Se tuntuu kovin suurelta summalta, mutta tuo summa kuitenkin siirretään yrityksen käyttöön. Ei verottajalle, ei kaupparekisterille, eikä kenenkään muunkaan käyttöön kuin yritykselle itselleen. Tuolla alkupääomallahan voi ostaa vaikka tietokoneen tai lyijykyniä. Ei sitä tarvitse seisottaa tilillä, vaan sen voi ottaa vaikka heti käyttöön. Toisaalta tuo alkupääoma olisi löydyttävä nyt tililtä.

Toinen asia, mitä aloin puntaroimaan, on yritystoiminnan laajuus. Osakeyhtiö mahdollistaisi kaiken. Aivan kaiken! Kun nyt aloitan yrittäjän urani, niin onhan se ihan hullua lähteä liikkeelle puoliteholla. Elinkeinon harjoittajana (ja yrityksen miljoonatuloilla) ansiotulot kasvaisivat loputtomiin, jolloin veroprosenttini nousisi. Osakeyhtiöllä kaikkea tuloa ei tarvitsisi tulouttaa itselle, jolloin vero voitosta olisi maksimissaan yhteisöveron verran eli 20%. Jos toiminta on pienimuotoista ja voitot pieniä, elinkeinonharjoittajana yrittäminen olisi verotuksellisesti kannattavampaa. 

Vaikka uskonkin vahvasti omiin kykyihini, valintani osuu elinkeinonharjoittamiseen. Se tuntuu lopulta turvallisemmalta vaihtoehdolta ja voinhan tarpeen vaatiessa muuttaa yritysmuodon osakeyhtiöksi.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Viides työnhakuviikko

Mitä mukaan työhaastatteluun?