Kuinka elää parempaa elämää vuonna 2018


Vuoden alku ja ihan yhtä lailla alkusyksy (koulujen alkamisen takia), ovat minusta aina niin käsittämättömän inspiroivia. En niinkään tee uudenvuodenlupauksia, mutta yritän ajatella, miten tekisin itsestäni paremman – miten veisin itseäni eteenpäin. Suorastaan rakastan mitä tahansa syytä uudelle alulle, muutokselle, tavoitteiden asettamiselle ja järjestäytymiselle.

Mitä parempaan elämään tulee, lähdetään kolmesta askeleesta. Et siis pelkästään elä parempaa elämäsi, mutta myös opit vuodesta 2017 ja lähdet liikkeelle suunnitelman kanssa.

1. Arvioi ja heijasta
Olipa vuosi 2017 hyvä tai huono tai aivan mitä tahansa, tärkeintä on, että heijastat mennyttä vuotta. Minkälainen vuosi 2017 todella oli? Minkälainen sinä olit, toimitko eri tavalla kuin nyt, olitko jossakin toisessa paikassa töissä kuin nyt, olitko onnellinen, surullinen ja miten niistä selvisit. Vaikka se aikuisena saattaakin tuntua siltä, että juuri mitään ei ole tapahtunut, pienetkin asiat muuttavat meitä. Älä pelkästään mieti negatiivisia asioita, vaan keskity enemmän niihin positiivisiin asioihin, jotka koskettivat sinua. Mitä vuosi 2017 opetti sinulle? Mitä opit sellaista, jonka voit ottaa mukaasi vuoteen 2018. Tämä voi olla pieni positiivisen ajattelun harjoitus, kun mietit mitä opit huonoista kokemuksista. Ota aikaa ja mieti kunnolla. Kirjoita vaikka ylös ja teippaa seinälle. Ole ylpeä.

2. Suunnittele
Suunnittele tavoitteesi, prioriteetit ja tavat. Kysy itseltäsi, minkälaisia tavoitteita haluat saavuttaa. Se voi olla mitä tahansa (toteuttamiskelpoista), minkä pystyt yksityiskohtaisesti nimeämään.

Toinen ja ehkä tärkeämpi suunnitelma on listata prioriteetit vuodelle 2018. Uudenvuodenlupauksemme saattavat usein olla yleviä ja mahtailevia ja ehkä liiankin suurpiirteisiä. Saatamme myös ajatella, että meillä on enemmän aikaa ja energiaa käytössämme, kuin mitä haaveemme toteuttamiseen tarvitaan. Tässä kohtaa prioriteetti-listasi tulee käyttöön. Hahmotat paremmin, mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä voi antaa liukua vaikka seuraavalle vuodelle. Prioriteetti-lista takaa myös sen, ettet hukkaa itseäsi tavoitteisiisi. Tarkoitus kun ei ole ahdistaa tai ylityöllistää mahtipontisilla tavoitteilla. Voit listata ihan arkisiakin asioita tai jotain sellaista, josta pidät esim. elokuvien katselu. Vaikka et vuoden lopussa saavuttaisikaan kaikkia tavoitteitasi, prioriteetti-lista pitää huolen siitä, että toimit itsesi parhaaksi ja teet ne kaikkein tärkeimmät asiat.

Tavoitteiden ja prioriteettien jälkeen kysy itseltäsi, minkälaisia tapoja sinun tulisi ”muodostaa”, jotta saavutat tavoitteesi. Jos esimerkiksi haaveilet terveemmistä elämäntavoista, minkälaisia tapoja sinulla tulee olla, jotta saavutat terveemmän elämän. Kuinka usein aiot käydä esim. lenkillä, minä viikonpäivänä ja mihin kellonaikaan. Tee toimintasuunnitelma, jonka toteuttamisvaiheessa ei tarvitse pohdiskella pitkään – toimit, koska se on sinun tapasi toimia. Eli lenkkeilet, koska sinulla on tapana lenkkeillä.

Kirjoita itsellesi kirje ja päivää se luettavaksi 31.12.2018. Valitse kolme tärkeintä tavoitettasi vuodelle 2018 ja kirjoita ne ylös. Ne kolme tärkeintä tavoitetta, jotka aiot tai yrität saavuttaa vuoden viimeiseen päivään mennessä. Kysy itseltäsi, kuka haluat olla 31.12.2018 ja kirjoita sille ihmiselle. Kirjoita kirje ja sulje se kuoreen. Pitää kuorta jossakin, missä sinä näet sen joka päivä. Kirje on muistutus lupauksista, jotka olet itsellesi antanut.

3. Toimi
Vuoden alussa on helppo toimia motivaatio- ja inspiraatiopuuskassa, mutta toiminta on itseasiassa se, mikä luo motivaatiota ja inspiraatiota. Toimi, koska motivaatio ja oikeanlainen mielenlaatu seuraavat sitä. Voit olla vaikka kuinka inspiroitunut tahansa, mutta se mikä tekee sinusta sinun on toiminta. Yritä tulla mukavuusalueesi ulkopuolelle ja elä sitä elämää, jota haluat. Älä kasaa itsellesi odotuksia, jos et ole valmis tekemään niiden eteen mitään. Ota vastaan mahdollisuudet, joita sinulle tarjotaan ja yritä tehdä parhaasi.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Toinen työnhakuviikko