Mitä mukaan työhaastatteluun?

Tärkeintä onnistuneessa työhaastattelussa on se, että olet valmistautunut haastatteluun ottamalla selvää yrityksestä ja hakemastasi työtehtävästä, sekä tehnyt itsellesi selväksi, miksi haet tehtävään ja miksi sinun tulisi saada kyseinen työ. Näiden lisäksi, ennen jokaista haastattelua varmista, että sinulla on mukana kaikki mitä tarvitset. 

Osoite. Jos et ole 100% varma siitä, minne olet menossa ota mukaasi ohjeet, miten pääset haastattelupaikalle. Jos sovit tapaamisesta puhelimitse, kirjoita ylös osoite, mahdollisesti mihin kerrokseen menet ja ota ylös myös haastattelijan puhelinnumero, jos ohjeista huolimatta satut vielä eksymään. Älä missään nimessä ole myöhässä. Jos käytät julkista liikennettä, älä ota viimeisintä mahdollista bussia, junaa tai metroa, ihan siltä varalta, että liikenne ei kuljekaan niin kuin pitäisi. Saavu siis ajoissa, mieluusti 10-15 minuuttia ennen haastattelua. 

Henkilökortti. Joissakin haastattelutilanteissa vaaditaan tunnistautumista, jolloin ota mukaasi henkilökortti, passi tai ajokortti. Saatat myös joutua täyttämään vierailijakortin, johon annat henkilötietosi lisäksi tiedot henkilöstä, joka sinut kutsui, joten pidä mielessäsi myös haastattelijan nimi (ja se miten hänen nimensä kirjoitetaan). 

Vihko ja kynä. Mikään ei kieli valmistautumattomuudesta niin paljon kuin se, ettei sinulla ole mukana paperia ja kynää. Haastattelun aikana voit kirjata ylös esim. tärkeimmät työtehtävät ja läheisimmät kollegasi nimet, joiden kanssa tulet mahdollisesti tekemään paljon töitä. Vihkoon kannattaa kirjoittaa ylös kysymykset, joita aiot haastattelussa esittää, joten vihko toimii myös henkisenä tukenasi, jos jännität. Haastattelutilanteet voivat usein olla stressaavia, joten kysymyksiä kannattaa kirjoitta valmiiksi ylös. 

Ansioluettelo. Tuo mukanasi muutama ylimääräinen kopio ansioluettelostasi tai CV:stäsi, koska haastattelija saattaa tätä pyytää. 

Työnäyte. Riippuen siitä mihin työhön haet, saatat tarvita muutaman työnäytteen. Nämä voivat olla joko printtejä tai mahdollisesti tabletilta näytettäviä töitä. Tuo siis omat varusteesi mukaan, koska työnäytettä voi olla mahdotonta selittää sitä näyttämättä. 

Portfolio. Kaikista tärkein on luonnollisesti kansio, johon olet tallettanut koulu- ja työtodistuksesi. Pidä kansio siistinä ja järjestyksessä, jotta haastattelija voi sitä helposti selailla. 
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Viides työnhakuviikko