Voisiko jostain tilata perseelle potkijan?

Viimeaikainen aktiivimalli-keskustelu on saanut minut muistelemaan lukioaikojani. Lukiossa minulla oli ystävä, joka pohti ainevalintojaan ja urasuunnitelmiaan aivan kuten kuka tahansa muu nuori. Ero minun ja hänen välillä oli se, että minä inhorealistina en keksinyt yhtään ”uraa” jolle välttämättä halusin ja ystäväni päätti haluta tulla kätilöksi, koska ”siinä ei tarvitse matematiikkaa”. Tästä uravalinnasta huolimatta ystäväni lopetti lukion kesken ensimmäisen vuoden jälkeen, koska matematiikan lisäksi, englanti, biologia ja maantiede olivat hänelle liian vaikeita.

Kuulen silloin tällöin tätä samaa matematiikan välttely -keskustelua. Monella tuntuu olevan syy, miksi ei voi saada työpaikkaa, miksi ei pääse uralla eteenpäin tai miksi ei saa ylennystä. Kekseliäs ihminen kehittää aina (teko)syyn.
”en ole hyvä tietokoneiden kanssa”
”olen liian vanha oppiakseni tämän”
”olen jo yrittänyt, eikä se onnistunut”
”ei maksa vaivaa opetella”

Suurin ero menestymisen mahdollisuudella ja todellisella menestymisellä on motivaatio. Tarkemmin sanottuna, ahkerasti opiskeleminen ja töiden hankkiminen vaatii motivaatiota. Valitettavasti kukaan ei tee sinun puolestasi mitään – ei ole ketään, joka potkaisi sinua takapuolelle tai tarjoaisi tilaisuuksia hopeatarjottimella. Edellä olevat tekosyyt ovat viitteitä siitä mentaliteetista, jonka takia moni asia ei ole mennyt niin kuin olisi halunnut.

Joillekin onnekkaille, tilaisuus saattaa koputtaa ovelle, mutta he eivät vastaa. On toisinaan helpompaa käyttää tuloja, koulutusta, ihonväriä, ikää ja sukupuolta syinä, jotta vältytään tunnistamasta sitä, että uusia taitoja sekä teknisiä että elämäntaitoja tarvitaan muutosten aikaansaamiseksi.

Monet ovat oppineet elämään suhteellisen miellyttävän keskiluokkaista elämää, jossa tarvitaan vain keskinkertaisia taitoja. Suurin osa näistä työpaikoista on jo pois tai poistumassa. Nykypäivän globaalissa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa ainoat korkean palkan työt ovat korkean taitotason töitä. Päästäkseen nykypäivän keskiluokkaan niin nuorten kuin aikuistenkin työssäkäyvien on jatkuvasti parannettava taitojaan. Tätä varten jokainen tarvitsee paljon motivaatiota.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Toinen työnhakuviikko