Oletko huijari? - oletko aivan varma

  • Onko sinusta koskaan tuntunut siltä, että saat arvostusta, joka ei sinulle kuulu?
  • Teetkö paljon töitä, jotta kukaan ei huomaa, että et itseasiassa osaa mitään?
  • Oletko kouluttautunut, mutta et tunnusta olevasi minkään alan asiantuntija?
  • Tuntuuko sinusta siltä, että menestyksesi oli vain tuurista kiinni? 

Jos näin on, saatat kärsiä niin sanotusta huijarisyndroomasta eli huijarikokemuksesta (impostor syndrome, impostor phenomenon). Kyseessä on ilmiö, jossa henkilö ei kykene käsittelemään saavutuksiaan vaan kyseenalaistaa omat kykynsä ja taitonsa. Huijarikokemukseen liittyy paljon oman osaamisen vähättelyä ja pelko siitä, että joku huomaa kyseisen henkilön olevan huonompi työssään kuin mitä aikaisemmin on luultu.
Menestyksen merkit hylätään ja saavutukset ovat pelkästään onnen tai hyvän ajoituksen tulosta. Menestyksen tunne saatetaan sivuuttaa ajattelemalla, että menestys on saavutettu huijaamalla ja toiset henkilöt ovat itseä älykkäämpiä ja pätevämpiä.

Vaikka huijarikokemus tunnetaankin paremmin nimellä huijarisyndrooma, kyseessä ei kuitenkaan ole mielenterveyden häiriö, vaan joihinkin tilanteisiin liittyvä ajatusmalli. Ilmiö on hyvin tunnettu koulutettujen ja menestyvien henkilöiden keskuudessa.

Henkilöt, jotka tunnistavat itsestään huijarikokemuksen ovat usein taipuvaisia perfektionismiin, ylityöllistämään itsensä ja tekemään kaikkensa, jotta he eivät epäonnistuisi. He eivät myöskään halua olla esillä, koska pelkäävät paljastuvansa.

Jotta henkilö pääsisi eroon negatiivisista tuntemuksistaan, tulisi hänen keskustella aiheesta muiden kanssa. Erityisen tehokkaaksi on havaittu nimenomaan uran alkuvaiheessa käyty oman mielen kartoittaminen. Useat henkilöt, jotka kokevat huijarikokemuksen, eivät itseasiassa tiedä, että toisilla on aivan samankaltaisia riittämättömyyden tunteita.
Kuvitus:
http://phdcomics.com/comics/


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Viides työnhakuviikko