Älä ympäröi itseäsi Yes, Yes -ihmisillä

Oletko tekemässä suurta päätöstä? Investoimassa johonkin paljon aikaa tai rahaa?

Johtajista tulee yleensä johtajia visioiden, hyvien ideoiden ja sitoutumisen ansiosta. Jos kukaan ei kuitenkaan haasta johtajaa tai kyseenalaista tämän ideoita, on hänen ympärillään vääriä ihmisiä. 

Asiasta tulee entistä vaikeampi, mitä korkeammalla yritysjohdon tasolla liikutaan. Jos olet kokouksessa, jossa kukaan ei kysy selventäviä kysymyksiä, ympärilläsi ei pelkästään ole Yes-ihmisiä, mutta myös yrityksen kulttuuri on muuttunut Yes-kulttuuriksi.Kun ympärilläsi on ihmisiä, jotka eivät ole koskaan eri mieltä kanssasi ja jotka eivät anna täyttä panostaan, et koskaan saa sitä hyötyä, että ideoitasi haastetaan. Et kehity, etkä voi tulla paremmaksi. Vaikka olisit kuinka loistava tahansa ja sinulla olisi innovatiivisia ajatuksia pursuava mieli, meistä jokainen tarvitsee apua kollegoilta, mentoreilta ja ystäviltä hankkeen, aloitteen tai idean paremmaksi tekemiseen.

Ei kannata tuomita ketään Yes-ihmiseksi, vaan on parempi tuoda esille huoli siitä, että tärkeästä päätöksestä ei välttämättä keskustella tarpeeksi. On parempi rohkaista ihmisiä ilmaisemaan näkökantansa. Kyseessä on loppujen lopuksi yritykselle ja henkilöstölle tärkeä päätös, jota ei saa tehdä liian heppoisin perustein. Kannattaa myös huomioida, että kaikille palautteen antaminen ei ole helppoa, etenkään, jos he eivät tiedä kuinka palautetta tulisi kyseiselle henkilölle antaa.

Tietenkin, kun olet saanut palautetta, pidä huoli siitä, että osaat ottaa palautetta vastaan. Luottamussuhteet murenevat, jos kehotat ihmisiä antamaan palautetta ja vastaat palautteeseen huonosti; suuttumalla tai jollakin tavalla rankaisemalla palautteen antajia. Tarkkaile sekä kehonkieltäsi että äänensävyäsi.

Jotkut ihmiset eivät halua antaa negatiivista palautetta ryhmän edessä, joten ideoiden ja palautteen pyytäminen erikseen voi myös auttaa. Suoran palautteen antamisessa palautteen antaja ei tunne itseään epälojaaliksi, kun hänen ei tarvitse arvioida sinua koko ryhmän kuullen.

Työryhmää tai tiimiä kootessa voi olla helppo valita ihmisiä, joista pidät, jotka tekevät asioista helppoja, ja jotka ajattelevat niin kuin sinä ajattelet. Tämä on otollista maaperää Yes-ihmisille. Aina kun mahdollista, valitse lähellesi ihmisiä, jotka eivät ole tyypillisesti lähipiirissäsi. Heillä saattaa olla uusia ajatuksia ja erilaisia näkemyksiä työhön. Ympäröi itsesi siis ihmisillä jotka kuuntelevat, ymmärtävät ja osaavat haastaa sinut.

Joskus ihmiset ajattelevat, etteivät he voi kyseenalaistaa sellaista asiaa, jota eivät erityisemmin tunne. Jos kokouksessa käytetään paljon lyhenteitä tai jargonia ja aihealue ei ole kuulijoille mitenkään erityisen tuttu, on turha odottaa selventäviä ja kyseenalaistavia kysymyksiä.


Pyydä ystäväsi tai mentorisi apua ideasi testaamiseen. Jos palaute henkilöltä, jonka tiedät aina sanovan rehellisen mielipiteensä, eroaa merkittävästi tiimisi palautteesta, on merkki siitä, että et saa täysin rehellistä palautetta ryhmältäsi. Jos taas saat samanlaisen palautteen luotetulta henkilöltäsi ja ryhmältäsi, on kaikki hyvin.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Viides työnhakuviikko

Mitä mukaan työhaastatteluun?