Mitä sitten kun työväsymys ja motivaation puute iskee?

Meistä varmaan jokainen huomaa pitkän työrupeaman jälkeen, kuinka väsyneeksi sitä itsensä tuntee. Väsymystä ei välttämättä huomaa työn tuiskeessa, mutta kun sallii itselleen hetken huilahdustauon, aikaisempaan motivoituneisuuteen on vaikea päästä takaisin.

Motivaation ylläpitämiseen, ajattele seuraavaa vapaatasi. Jokaisen kiireisen jakson jälkeen tulisi ottaa vähän vapaata. Antaa itselleen viikko tai vähintään viikonloppu rauhoittaakseen mielen ja antaakseen kehon levätä. Mielihaluista riippuen rentoutuakseen kannattaa katsella elokuvia tai tehdä pieni matka. Tehdä jotain hyvää niin henkisesti kuin fyysisestikin. Vaikka olet kiireinen ja väsynyt työskennellessä kiireisen jakson aikana, vain tietäen, että sinulla on vapaa viikonloppu odottamassa, riittää antamaan motivaatiota.

Järjestä kaikki, mihin voi vaikuttaa. Aikataulussasi ja työssäsi on asioita, johon et yksinkertaisesti pysty vaikuttamaan ja ne voivat todella tuntua ylivoimaisilta. Kuitenkin, jos et pystyisi vaikuttamaan mihinkään, tuntuisi vielä kamalammalta, joten sinun tulee muistaa se, että itse asiassa sinä voit vaikuttaa moneenkin asiaan elämässäsi. Suosittelisin kirjoittamaan ylös työt, jotka ovat välttämättömästi saatava tehtyä ja pitäytymään niiden tekemisessä jonakin tiettynä aikana. Olkoonkin se sähköpostien läpikäyntiä, toimiston siivoamista tai mitä tahansa muuta. Se, että saat asian pois mielestä ja pois tekemättömien töiden listalta, todennäköisesti auttaa sinua rentoutumaan hitusen enemmän. Tiedän, että kaikkien tekemättömien asioiden ajatteleminenkin jo väsyttää, mutta muista miten ihanalta se tuntuu, kun voit laittaa rastin tehdyn työn kohdalle. Olet ottanut töistäsi kontrollin.

Yritä pysyä pois kaikesta mikä viivyttelisi sinua. Aika, jonka vietämme tuijottamalla ilmaa, voi todellakin hyödyntää paremmin. Viivyttelyn hetket tulevat hyvin väsyneistä aivoista ja viivyttely ja väsymys kulkevat käsi kädessä. Jos löydät itsesi haaveilemasta, nouse ylös, kävele, juo kahvia tai vettä ja palaa takaisin tehtävälistasi ääreen ja muistuta itsellesi mitkä ovat prioriteettisi.

Suurimmalle osalle sähköposti on merkittävä tekijä työelämää. Sitten sähköpostin keksimisen, emme enää voi tehdä työtä ilman että sähköpostiviestejä tulee sadoittain joka päivä, jolloin vastaamisesta ja sähköisten viestien lähettämisestä tulee jo työ itsessään. Kuten missä tahansa työssä, sähköpostitkin tulee priorisoida tärkeisiin ja niihin, joille ei kannata käyttää paljoakaan aikaa. Moniin viesteihin voi antaa vakiovastauksen, joten kannattaa luoda word-dokumentti tai tallentaa sähköpostiohjelman allekirjoituksiin sopivia vastauksia, joita voi tarpeen mukaan hieman muokata. Näin säästät aikaa ja vaivaa kaikkien vastausten uudelleenkirjoittamiselta.

Jos haluat saada lisäaikaa sähköposteihin vastaamiseen, lue postisi iltapäivällä. Sähköposteihin kannattaa vastata niin ikään iltapäivällä tai jos mahdollista illalla, jolloin saat vastausviestin mahdollisesti vasta seuraavana päivänä. Toisaalta, jos sinulla on mahdollisuus käydä sähköpostiasi läpi puolen tunnin välein, poista turhat postit ja vastaa saapuneisiin viesteihin nopeasti. Näin pidät laatikkosi tyhjänä, mikä osaltaan antaa mielenrauhaa. Minulle tulee suorataan huono olo, kun näen, että jollakin on 1000 avaamatonta sähköpostia.

Priorisoi aikaista aamua. Vaikka jotkut meistä ovat varhaisia lintuja ja toiset yökyöpeleitä, olen rehellisesti sitä mieltä, että aikaisin herääminen ja työn aloittaminen aamulla johtaa paljon tuottavampaan päivään. Keitä aamulla kahvi tai tee, käy suihkussa ja istu alas työpöytäsi ääreen. Mene nukkumaan kohtuulliseen aikaan, jotta saat tarvitsemasi kauneusunet.

Ne, jotka tunnustavat olevansa työholisteja ja löytävät itsensä tekemässä töitä vielä pikkutunneilla ja huonontavat unirytmiään; kun lopetat työt aikaisemmin (siis pakotat itsesi lopettamaan) voit herätä aikaisemmin ja aloittaa työt aikaisemmin. Siirtämällä työkuormaa illasta aamuun saat paremman unen, joka taas auttaa tuottavuuteen, tehokkuuteen ja vähentää työväsymystä.

Joten, kun me harjoitamme kiireistä elämäämme, tehden työtä päivittäin ja vastailemalla sähköposteihin, tekemättömien töiden lista vasten kasvojamme, voimme varmasti leventää stressiä ja edes hiukan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Työnhaun jälkitunnelmat

Toinen työnhakuviikko