Älä tuhlaa aikaasi turhuuksiin

Oletko koskaan ajatellut, kuinka paljon käytät aikaa töiden aloittamiseen tai asioiden järjestelyyn, ennen kuin voit edes tehdä varsinaista tehtävää. En tarkoita nyt pelkästään ammatillista työtä, vaan myös opiskelua ja ihan kotitöitäkin. Käytämme usein lukemattomia tunteja siihen, että voimme suorittaa jonkin helpon ja yksinkertaisen työn. Harhaileva mielemme ja huono järjestyksen ylläpito tekee meistä kuitenkin tehottomia, hitaita ja stressaantuneita.  Tärkein askel kohti helpompaa ja nautittavampaa työ ja kotielämää on tehdä suunnitelma. Suunnittele päiväsi, viikkosi, kuukautesi ja elämäsi. Tee paljon ”to do” listoja. Se ei pelkästään tee sinusta tehokkaampaa, mutta se myös auttaa keskittymään olennaiseen. Kun tiedät tarkalleen, mitä teet ja koska sen teet, olet paljon rennompi. Esimerkiksi, kun olet tekemässä työtä A, sinun ei tarvitse uhrata ajatustakaan työlle D, koska sinulla on kaikki kirjoitettuna muistiin. Sinun ei tarvitse etukäteen murehtia työstä D, voit keskittyä rauhassa siihen mitä teet juuri nyt.

Seuraa myös ajankäyttöäsi; laske kuinka paljon käytät aikaa mihinkin asiaan, jotta tiedät kuinka paljon sinun tulee varata aikaa. Seuranta kannattaa tehdä viikon ajan ja ajankäyttöä kannattaa seurata realistisesti; laske tehokasta työaikaa, niin että sinun ei tarvitse kiireessä hutiloida. Tämä voi kuulostaa stressaavalta, mutta varaudu pahimpaan. Jokaisena päivänä voi tapahtua jotain sellaista, mihin emme ole varautuneet ja joka vie paljon aikaa, joten varaa päivääsi ylimääräistä aikaa puskuriksi.

Omista työllesi tai opiskelullesi jokin alue, jonne voit sijoittaa kaiken aiheeseen tarvittavan materiaalin. Tärkeää on, että sinä ja tarpeesi mahdutte sinne. Tilan tulisi olla juuri sinulle ja omille tavoillesi sopiva. Jos olet minimalisti, älä kerää ympärillesi liikaa tavaraa. Piilota vihot, kansiot ja toimistotarvikkeet laatikoihin, jolloin ne ovat helposti saatavilla, mutta ne eivät ole jatkuvasti näkyvillä pilaamassa keskittymistäsi. Jos taas kaipaat enemmän inspiraationlähteitä tai tunnet olevasi omimmillasi kotoisassa ympäristössä, pidä esillä tavaroita, joiden avulla tunnet itsesi rauhalliselta ja mukavalta.

Muista tehdä työsi ja vietä myös hyvää hupiaikaa. Sen sijaan, että viivyttelisit työnteossa ja katselisit elokuvia, tee työ ensin. Kun olet tehnyt sen, sinulla on sen jälkeen paljon hauskempaa viihteesi parissa, eikä tekemättömiä töitä tarvitse murehtia ollenkaan. Kun teet työsi ensin, ”leikkiajasta” tulee ikään kuin palkinto. Jos ensin leikit ja jätät ärsyttävän työn vasta myöhemmäksi, ”leikkimisestä” ei pysty nauttimaan yhtä paljon. Ärsyttävä työ nalkuttaa mielessä koko ajan kun tiedät, että se pitää myöhemmin tehdä.

Toisinaan sinun tulee priorisoida itseäsi ja sanoa ihmisille ei. Tämä on joillekin todella hankala aihe, mutta kun oivaltaa sen, että SINÄ saat päättää siitä mitä SINÄ TEET ja SINÄ saat päättää myös sen mitä SINÄ HALUAT TEHDÄ ja mihin HALUAT KÄYTTÄÄ AIKASI, kaikesta tulee ihmeellisen yksinkertaista. Meille opetetaan lapsena, että joitakin asioita pitää tehdä sen takia, että ne vain pitää tehdä. Se ei todellakaan ole hyvä elämänohje. Et ole velkaa kenellekään ja voit aivan vapaasti valita mitä omassa elämässäsi teet. Elämästä tulee liian stressaavaa, jos aina venytät itseäsi miellyttääksesi muita.

Viimeinen asia; mene sinne, minne intohimosi vie sinua. Jos teet sitä, mistä todella nautit, sinun ei tarvitse miettiä ajankäytön tehokkuutta ja sitä, kuinka tuottelias olet. Jos teet sitä, mistä todella nautit, haluat käyttää aikaasi ja energiaasi siihen.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Neljäs työnhakuviikko

Mitä mukaan työhaastatteluun?