Muutama sana stressistä


Olen erittäin emotionaalinen henkilö. Tapasin ajatella tätä huonona asiana, koska se sai minut tuntemaan heikolta ja herkkyyteni hävetti minua. Vuosien myötä olen hyväksynyt sen, että olen joskus ahdistunut, stressaantunut tai allapäin. Tarvitsen vain aikaa ymmärtää tunteeni ja yrittää pyristellä pois siitä. Yksi inhottavimmista ja kokemukseni mukaan vaikeimmin hallittavista tunteista on stressi. Jos olet ahdistuvaista tyyppiä niin kuin minä, tiedät, että mieli voi tehdä pienistä asioista nopeasti suuria ongelmia. Mikä pahinta, yrittäjänä olen stressini kanssa usein yksin.
Tiedosta stressin laukaisija
Tämä saattaa tuntua hyvinkin ilmeiseltä, mutta stressin tiedostaminen voi olla hyvin stressaavaa. Ehkä jopa suurin stressin laukaisija. Yleensä pyrin tekemään kaiken ajallaan, mutta jotkut asiat jätän sivuun myöhempää ja ”parempaa aikaa” varten. Nämä työt alkavat pikkuhiljaa kaivaa mieltä, jolloin ne vievät energiaa ja haittaavat keskittymistä. Vaikka tiedän, että töiden jättäminen myöhempään aikaan stressaa, teen sitä siitä huolimatta. Olenhan sentään vain ihminen. Kun vihdon ryhdyn hommiin, stressitasoni kummallisesti vähenevät ja olosta tulee huomattavasti kevyempi. Ahdistuneesta olosta pääsemisen ensimmäinen askel on ymmärtää mistä stressi johtuu ja tehdä asialle jotain.

Ole tässä ja nyt
Olen jo pidempään yrittänyt laittaa tämän lausahduksen käytäntöön. On aivan liian helppoa jäädä jumiin tulevaisuuteen, asioihin jotka eivät ole vielä tapahtuneet ja murehtia niistä jo varmuuden vuoksi. Pian olet kuitenkin ohittanut sen, mitä olet stressannut monta päivää tai jopa viikkoja ja ajattelet jo seuraavaa viikkoa, kuukautta ja vuotta. Oikeasti, vedä henkeä. Tuo itsesi tähän hetkeen ja katso ympärillesi, ota tilanne haltuun ja perhana soikoon, hengitä. Olen ollut tässä tilanteessa lukemattomia kertoja. Yhtäkkiä murehdin jotain, jota ei koskaan ole edes tapahtunut. Vaikka se olisi kuinka vaikeaa tahansa, yritä olla tässä hetkessä ja keskity siihen mitä tapahtuu nyt, ei siihen mitä ehkä voi tapahtua.

Huolehdi itsestäsi
Itsestään huolehtiminen on ehdottomasti kaikista tärkein asia. Kun tuntuu siltä, että kaikki on kaatumassa päälle, vietän hemmotteluillan. Hemmotteluilta yleensä tarkoittaa kasvonaamiota, lämmintä suihkua tai saunaa, huolellista ihon kosteutusta, joogaa ja henkistä rauhoittumista. Illan rauhoittuminen alkaa kuitenkin sillä, että kirjoitan ylös ajatukseni; teen listan asioista, jotka minun tulee tehdä ja hoitaa. Jo sillä, että kaikki tulee kirjoitettua muistiin rauhoittaa, koska tiedän, ettei mikään tärkeä asia jää vahingossa tekemättä.

Liiku
Tätä seuraa liikunta. Olen todella huono, mitä liikunnan harrastamiseen tulee. Olen yrittänyt sovittaa hyvää, tehokasta ja sopivaa liikuntamuotoa viikkooni. Tiedän kuitenkin, että jos minusta tuntuu huonolta ja jännittyneeltä, liikunta auttaa. Joogaan epäsäännöllisesti tai oikeastaan aina silloin kun selkäni vaatii sitä. Keväästä syksyyn lenkkeilen ja juoksen. Kun sää sallii, teen oikeastaan ulkona mitä tahansa, koska se saa minut tuntemaan niin paljon paremmalta.

Kuuntele
Yhden biisin kuunteleminen voi kirjaimellisesti muuttaa täysin mielialani. Kun yritän rauhoittua, valitsen soittolistan, josta todella pidän ja, joka saa minut hyvälle tuulelle. Jos keskittyminen tuntuu vaikealta, valitsen melodista musiikkia, jossa ei ole sanoja ja jos kaipaan mielen piristystä, valitsen kepeämpää musiikkia, jonka mukana voi halutessaan vaikka laulaa.

Olisi, pitäisi, tulisi
Lopuksi, kiltti pieni, älä vatvo menneissä. Sitä ei voi muuttaa ja se on ihan ok. Sen sijaan keskity tähän hetkeen ja sen verran tulevaan, että tiedät mitä seuraavaksi teet. Kerää itseesi positiivisuutta ja suuntaa katse eteenpäin.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Viides työnhakuviikko

Mitä mukaan työhaastatteluun?