Yritykset ovat ahneita ja ihan syystä

Viime aikoina on runsaasti kritisoitu suuryritysten rahastosijoituksia. Ihmetellään, eikö ahneudella ole mitään rajaa - no ei tietenkään ole. Kritisoinnista kuitenkin unohtuu lähes aina faktat.

Asiaa kannattaa tarkastella yritystasolla ja lähteä liikkeelle ihan kirjanpidon perusteista. Jokainen joka on vähääkään tutustunut kirjanpitoon, tietää, että jokaisella kirjanpidon tilillä on aina kaksi puolta. Kirjanpidon perusta on kahdenkertaisuudessa eli rahojen lähteellä on vastapuolena aina rahojen käyttö. Yritysten rahoituksen rakenne löytyy tase-tililtä. Taseessa on vastattavaa-puolella rahastot kuin myös oma pääoma ja vieras pääoma. Tämä tarkoittaa rahojen lähdettä eli sitä, miten yritys on rahoitettu. Tasetilin toinen puoli paljastaa sen, miten yrityksen varat käytetään. Vastaavaa-puolen tilillä ovat yrityksen rakennukset, koneet, kalusto, tavaramerkit, patentit ja vaihto-omaisuus eli edelleen jalostettavat tuotteet tai myyntiin menevät valmiit tuotteet.

Syy miksi yritykset sijoittavat rahastoihin, johtuu oletetusta tuotosta. Yritys odottaa saavansa helposti tai pienellä riskillä rahaa, jonka se voi käyttää toimintansa kehittämiseen ja rahoittamiseen sekä tuotantoon. Heikon taloudellisen tilanteen aikana olisi jopa suotavaa, että yritykset hankkisivat vaihtoehtoista rahoitusta, jotta toimintaa voitaisiin jatkaa. Kun myyntituotot laskevat, yritys voi sinnitellä vaikean ajan yli tekemättä saneerauksia.

- Näetkö tässä jotain laitonta?Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Toinen työnhakuviikko