Aktiivisuus on kaiken A ja O

Hyvällä työntekijällä on monta ihanteellista ominaisuutta. Hän oppii nopeasti, on joustava ja energinen. Yksi ominaisuus on kuitenkin ylitse muiden ja se on aktiivisuus.

Aktiivinen työntekijä saa helposti peitettyä taakseen heikompia ominaisuuksia, kun yritteliäisyyttä ja oma-aloitteisuutta vain löytyy. Aktiivinen työntekijä kysyy, jos ei ymmärrä, eikä odota tumput suorana, että joku tulee pelastamaan tilanteesta. Aktiivinen työntekijä ottaa selvää, eikä oleta muiden tekevät selvitykset hänen puolestaan. Aktiivinen työntekijä ottaa työn haltuun ja ymmärtää, että työitä ei tehdä vain pomon takia vaan itsensä takia. Aktiivinen työntekijä viestittää työnantajalle, että hän ottaa työnsä tosissaan ja ymmärtää, että antamansa panos on tärkeä yritykselle.

Olen ohjannut omia alaisiani sanomalla, että kaikkea saa tehdä, missä vain näkee jotain vikaa tai korjattavaa. Hyviin lopputuloksiin päästään usein niinkin yksinkertaisilla asioilla, kuin kannustamisella ja antamalla työntekijöille mahdollisuus kehittää omaa työtään. Näin edesautetaan työntekijöitä osallistumaan työnsä ja työpaikkansa kehitysprosessiin.

Passiivinen työntekijä syö resursseja ja aiheuttaa kitkaa työntekijöiden välille. Työt on loppujen lopuksi tehtävä, joten jos joku laistaa tehtävistään se siirtyvät jollekin toiselle. Aktiivisuuden puute ei suinkaan aina ole vain työntekijöiden pahe. Johtoportaassa epäaktiivisuus on toimettomuutta ja saamattomuutta ja se voi ilmentyä kyvyttömyytenä tehdä päätöksiä.

Johdon haaveet ja unelmat ovat pelkkää sanahelinää, jos niitä ei saada konkreettiseksi osaksi strategiaan. Kukaan työntekijä ei halua ryhtyä toimenpiteisiin ja käyttää osaamistaan ja energiaansa, jos he eivät ole luomassa yritykseen jotain uutta. Sitoutunut ja aktiivinen työntekijä voi muuttua passiiviseksi, jos häntä kuormitetaan liikaa utopistisilla suunnitelmilla, jotka eivät koskaan toteudu.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Viides työnhakuviikko