Kuinka työntekijä potkaistaan pihalle

Irtisanominen on taitolaji. Se vaatii tarkkuutta ja suunnitelmallisuutta, jotta yritys ei menetä mainettaan. Huonosti toteutettu irtisanominen, väärä ajankohta ja vahingossa puheeseen lipsahtanut sana voivat tehdä irtisanomisesta laittoman. Laiton irtisanominen voi tulla työnantajalle hyvinkin kalliiksi. Kun työsuhteen irtisanominen ei johdu tuotannon tai myynnin odottamattomasta romahduksesta, syitä on haettava työntekijästä. 

Irtisanominen voi olla hyvin vaikeaa, jos työntekijä on pätevä, mutta työympäristöön sopimaton. Jos hän haaveilee työajalla sienestämisestä, lastenteosta tai esimerkiksi viikonlopun juhlista eikä keskity työhönsä, työnantajan sappi alkaa kiehua. Ratkaisu löytyy työsopimuslaista. Yksilöstä johtuvat perusteet voivat johtua työntekijän lain- tai sopimuksen vastaisesta teosta, laiminlyönnistä tai käyttäytymisestä. Myös se, ettei työntekijä enää selviydy työtehtävistään voi olla perusteena irtisanomiselle. Juurikin tämä, työstä selviytyminen, tarjoaa mahdollisuuden potkuille. 

Pätevän ja ”suht. hyvän” työntekijän irtisanominen vaatii hiukan pitkäjänteisyyttä. Työntekijälle on annettava sellaisia työtehtäviä, joista hän ei tule selviytymään. Työtehtävien tulee olla vaativia, mutta sellaisia, joista työntekijän olisi koulutuksensa tai muun ammatillisen osaamisensa perusteella suoriuduttava. Jos työntekijä kysyy neuvoa tai pyytää apua, on hänelle ilmaistava, että tehtävä on helppo ja tämän tulisi osata tehdä työ itsenäisesti. Helppoja, mutta joillekin vaikeita tehtäviä voisi olla prosenttilaskut, tuotetiedustelut ulkomaiselta toimittajalta ja kaikki paineen alla suoritettavat sekä huolellisuutta vaativat tehtävät. Kun työntekijä jatkuvan hämmennyksensä seurauksena huomaa osaamattomuutensa, on irtisanominen työntekijänkin miestä perusteltu.

Irtisanomista ei missään tilanteessa kannata tehdä työntekijän palattua sairaslomalta, tämän ilmoitettua raskaudestaan, lomastaan tai muusta poissaolosta. Ajankohta ja työntekijän hämmennyksen ja epätoivon taso ovat ratkaisevassa asemassa. Kiusallisia irtisanomisia vältetään suosimalla määräaikaisia työsopimuksia. Tarvittaessa määräaikaista työsopimusta voidaan jatkaa, jos työntekijä osoittautuu kelvolliseksi. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työnhaun jälkitunnelmat

Mitä mukaan työhaastatteluun?

Toinen työnhakuviikko